GODE RÅD

Her vil jeg give dig et par stikord til, hvilke informationer jeg gerne vil have, når jeg skal lave sang for dig.

Men først lige et indledende råd:

Gå meget gerne sammen om at få lavet sang. Rigtig mange er dødtrætte af, når sang nr. 12 kommer ind, hvorfor det vil være hensigtsmæssigt at gå sammen med nogle, der står på samme niveau som dig hos festens midtpunkt (søskende, fætre-kusiner, venner, naboer)

Melodivalg
Skriv gerne en eller flere melodier på, du har næsten frit valg. Har du ikke et bud, så kan jeg sagtens selv finde en melodi ud fra stikordene. Når du vælger melodi, er det vigtigt, at jeg ved om der er musik til festen eller ej. Da det, som oftest ikke nytter, at bruge en svær melodi, hvis ikke der er musik til

Stemning
Skriv lidt om, hvilken stemning sangen skal vække. Skal det være Højtideligt, Muntert, Sjovt, Alvorligt eller Kærligt
Jeg dækker bredt, men det er ret vigtigt at vide, om onkel Anders er i "menighedsrådet" så jeg ikke kommer til at bruge knap så stue rene ord.

Episoder/Begivenheder
Udgangspunktet for sangen er dit materiale.
Hvis du ønsker en sjov sang må skrive om nogle sjove episoder. Det kan f.eks. være episoder, hvor værten/erne er blevet til grin. Skriv hvem der var med, hvornår det var, og hvis der blev sagt nogle sjove ting, som kan citeres i sangen.
Som hovedregel skal man holde sig til emner og episoder som det formodes, at de fleste i selskabet kender til. Dette giver den bedste stemning under sangen. Helhedsindtrykket bliver som regel bedst, hvis du i dine notater følger hovedpersonens (personernes) aldersudvikling.
Når du samler stikord til sangen, er det en god ide at "udfritte" omgangskredsen. Det er endvidere en god ide at kigge i dit fotoalbum, andre notater, som kalender og dagbog, da der gerne er stor inspiration at hente der.
Skriv navnet på kæledyret, hvis den er nævnt. Skriv, hvad mosteren, onklen eller børnene hedder, det er vigtigt for mig at vide.

Hovedpersonen
Jeg vil gerne have en præcis beskrivelse af festens hovedperson(er). Dvs. jeg kan meget godt bruge informationer om hår- og øjenfarve, højde og drøjde osv. Det er rart at vide, at Else altid har ”førstehjælpskassen” med i håndtasken. Men vær opmærksom på, hvad vedkommende kan tåle at høre. Jeg vil jo nødig skrive om faster Ulla som er tyk og fed, hvis hun så bryder grædende sammen til festen.

Øvrige oplysninger
Oplys venligst hvor festen skal holdes, da denne oplysning ofte kan bruges som indledning i sangen.

Dato for fest og anledning
Navn samt fødselsdato på hovedpersonen.
Ved bryllup oplyses det, om det er kirkelig eller borgerlig vielse, kirkens navn, det sted hvor festen holdes.

Husk at skrive dit telefonnummer så jeg kan komme i kontakt med dig, hvis der er noget jeg ikke kan holde styr på.

Når du skriver dine stikord, så lad endelig være at forsøge at skrive dem på vers, jeg vil meget hellere have beskrivelserne helt som du ville fortælle mig om dem, hvis vi sad ansigt til ansigt